maanantai 13. helmikuuta 2012

Äitini vegaaninen kookoslasagne


Vanhempani ovat cool. Kun teini-iässä ensin värjäsin vihreäksi ja sitten ajelin kokonaan pois pitkän vaalean tukkani, pukeuduin mustaan samettiviittaan ja käytin kosolti mustaa meikkiä he eivät silmäänsä räpäyttäneet. Kiinnostuttuani ympäristöasioista sekä ihmis- ja eläinoikeuksista he tulivat toisinaan mukaan mielenosoituksiin. Kun ryhdyin 17- vuotiaana vegaaniksi, äitini (joka on erinomainen ruuanlaittaja) opetteli tekemään herkullista vegaaniruokaa. Nyt kun minulla on omia lapsia, tämä äitini kehittelemä lasagneresepti on kaikkien kolmen sukupolven suosikki. Sen juju piilee yhdessä kastikkeessa, joka maustuu meheväksi kookosmaidolla sekä hurjalla määrällä valkosipulia ja eksoottisia mausteita.

Isoon kookoslasagneen tarvitset:

täysjyvälasagnelevyjä
2-3 dl soijarouhetta
2-3 sipulia
10 valkosipulinkynttä
kukkakaalia, porkkanaa, paprikaa, fenkolia ym. vihanneksia joita kaapista löytyy
2-3 dl kookosmaitoa
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1 prk  Tofutti-kermajuustoa
(soijajuustoa kuorrutukseen)

Mausteista äitini sanoo: "Suola, korianterin siemenet, tuore inkivääri, kardemumma, tähtianis, fenkoli ja muutama katajanmarja, reilusti oreganoa ja rakuunaa. Siis mausteita maun mukaan! Kuvan satsista jätin pois chilin koska yksi ruokailijoista oli alle kolmivuotias. Muuten chili olisi ehdottomasti mukana!"

Liota soijarouhe ja ruskista se oliiviöljyssä. Pehmitä myös sipulia ja valkosipulia pannulla. Kaada soijarouhe, sipuli ja valkosipuli isoon kattilaan, lisää loput ainekset. Kuumenna kunnes juusto sulaa, sekoita koko ajan. Kokoa lasagne: voidellun vuoan pohjalle kastiketta, sitten lasagnelevyjä, sitten taas kastiketta jne. Päällimmäiseksi tulee kuitenkin aina kerros kastiketta. Jos sinulla ei satu olemaan kuorrutukseen sopivaa soijajuustoa, jauhettu manteli tai mantelilastut on hyvä korvike.

Paista 175 asteessa kunnes neste on hautunut melkein kokonaan eli ainakin tunnin.

1 kommentti:

  1. Noin desin verran jauhettua mantelia ei suinkaan pilaa kastiketta! Antaa sakeutta ja aromia.

    VastaaPoista