maanantai 2. tammikuuta 2012

Vegaaninen voileipäkakku



Mä olen tehnyt parina viime jouluna ja kaikkiin muihinkin mahdollisiin juhliin vegaanista voileipäkakkua. Se onnistuu aina ja kelpaa ei-vegaaneillekin. Vähän monivaiheinenhan se on mutta taatusti vaivan arvoinen. Resepti on pikkuisen modifioitu versio mun parhaan ystävän kakusta (kiitos vaan, S.V. jos luet tätä joskus!).


Tarvitset:


2 pussia viipaloitua paahtoleipää, toinen äklövalkoista ja toinen tummaa
1 rasia maustamatonta vegaanista kermajuustoa (esim. Tofutti)
2 purkkia vegaanista majoneesia (Käytän yleensä yhden purkin Plamilin maustamatonta ja toisen purkin Xtran halpaa kevytmajoneesia joka on sellaisenaan pahaa mutta käy tähän hyvin koostumukseltaan)
1 purkki maustamatonta soijajugurttia
1 paketti kylmäsavustettua tofua
1 makea paprika
1 nippu rucolaa
1 punasipuli
kasvisliemikuutio tms. (Mä käytän aina Veconia, se on hyvää ja terveellistäkin)
+ jotakin kaunista koristeeksi, esim. persiljaa, kirsikkatomaattia jne.

Valuta jugurttia yön yli tai muuten useita tunteja jääkaapissa niin että sen koostumus paksunee. Mä valutin sen siivilässä  (käyttämättömän!) sideharsovaipan läpi. 

Ota esille uskollinen sauvasekoittimesi. Sekoita valutettu jugurtti, kermajuusto ja majoneesit. Jaa seos kolmeen osaan.  Mausta yksi osa kylmäsavutofulla ja hienoksi pilkotulla punasipulilla ja toinen osa paprikalla ja rucolalla. Kolmas osa on kakun koristeluun.

Leikkaa reunat pois leivistä. Asettele kelmun päälle jonoon neljä palaa vaaleaa leipää. Kostuta leivät reippaasti kasvisliemellä. Levitä päälle reilusti savutofulla maustettua tahnaa. Laita leipien ja tahnan päälle neljä palaa tummaa leipää, kostuta kasvisliemellä ja peitä paprikatahnalla. Toista tämä vuorotellen tahnoja ja tummaa ja vaaleaa leipää kunnes kakku on noin 5-6 kerrosta korkea - jos se on kovin korkea sitä voi olla vaikea käsitellä.

Kääri koko komeus tiukasti kelmuun ja vielä lopuksi folioon. Anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Levitä maustamaton majoneesitahna kakulle ja koristele. 


EDIT: Tämän kakun alkuperäinen luoja on ryhtynyt sittemmin pitämään oivaa blogia nimeltä Naisen Oma Blogi, tsekatkaa ihmeessä! Sieltä löytyy mm. maailman parhaat vegaaniset lusikkaleivät.





8 kommenttia:

  1. Tein tällä ohjeella viime viikonoppuna voileipäkakun juhliini. Kerrankin maltoin noudattaa orjallisesti ohjeita (olisi tehnyt mieli esim. lisäillä mausteita) mutta se kannatti! Kakku oli aivan täydellistä ja kelpasi kaikkiruokaisillekin vieraille.

    Huomauttaisin, että oma kakkuni oli todella iso! Ostin isoimmat mahdolliset paahtoleivät ja ladoin niitä kahdeksan viipaletta/ kerros. Tuli kaksi kerrosta savutäytettä ja kaksi rucolaa. Molempia tahnoja jäi vielä yli. Kostutin reilusti kasvisliemellä ja annoin tekeytyä yön yli kaapissa. Sehän voileipäkakuissa onkin tärkeintä, että maut kerkeävät sopivasti yön aikana sekoittumaan toisiinsa ja leivät kunnolla pehmenemään.

    Kiitos reseptistä, tää menee varmasti jatkossakin käyttöön! Yli jääneistä leivänreunoista voi tehdä noita ylläolevia "laukkaleipiä". :)

    VastaaPoista
  2. Voi miten kiva kuulla! Joo, kakku on aika tuhti - sen käsittely on joskus hiukan hankalaa. Olen nähnyt sellaisia ohjeita, joissa leivät ladotaan johonkin kulhoon ja sitten kumotaan, vois kokeilla joskus niinkin. Meidän juhlissa myös sekasyöjät on pistelleet kakkua ihan tyynin mielin. Toi leivänreunojen käyttövinkki on hyvä, meillä ne tuppaa jäämään pussiin jossa ne odottaa syöttämistä sorsille...

    VastaaPoista
  3. Tästä tuli todella hyvää ja maukasta! Maut tulevat esiin parhaiten juuri seuraavana päivänä. Kaikki häävieraat olivat sekasyöjiä, ja voileipäkakku sai kaikilta kehuja ja ylistystä. Kiitos loistavasta ohjeesta!

    VastaaPoista
  4. Moi! Mitä tuo vegaaninen kermajuusto tarkoittaa? Tuorejuustoako? Kiitos paljon!!

    VastaaPoista
  5. Sellaista Tofutti-henkistä kermaista, levittyvää juustoa. Varmasti esim. Oatly På Mackan käy myös, sitä vain ei oltu tuon ohjeen julkaisemisen aikaan vielä keksitty :)

    VastaaPoista
  6. Hei! Minkä kokoinen purkki tulee soijajukurttia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen iso pönikkä, onkohan siinä puoli litraa?

      Poista